Zonnepanelen ook in koud klimaat de beste keus

Zonnepanelen

08-04-2015 15:54 | Door: Thijs ten Brinck

Canadese onderzoekers hebben de duurzaamheidswinst van verschillende dakbedekkingsmogelijkheden vergeleken. Zonnepanelen blijken ook in Canada de duurzaamste optie.

De onderzoekers van de University of Calgary vergeleken daken met zonnepanelen, daken met begroeiing en witgeschilderde daken. De duurzaamheidsprestaties in het gebruik, de impact van productie en transport zijn meegewogen in het onderzoek.  

“De resultaten verbazen ons”, zegt onderzoeksleider Joule Bergerson. “Zelfs met de lage zoninstraling en de relatief groene stroom op het elektriciteitsnet in Vancouver, is het installeren van zonnepanelen voordeliger dan het isolerende effect van een groen dak.”

Het onderzoek richt zich alleen op Canada maar vergelijkt binnen het land wel de uiteenlopende situaties in de steden Vancouver, Toronto en Calgary. Bergerson: “Zonnepanelen presteren in bijna alle categorieën verreweg het best. Niet alleen qua vermeden CO2-uitstoot maar ook op aspecten waarvan we dachten dat groene daken beter zouden scoren, zoals watervervuiling.”

Gemiddeld staat een dak met zonnepanelen in Canada gelijk aan het van de weg halen van vijftien auto’s. Een isolerend groen dak geeft ook een CO2-reductie. Maar er zijn vijf van dit soort daken nodig om de uitstoot van één auto te compenseren. Reflerende witte daken hebben in Canada een negatief effect op duurzaamheid. 

Een eerder onderzoek uit Zwitserland toonde aan dat groene daken en zonnepanelen ook goed gecombineerd aangelegd kunnen worden. De groene daken hebben dan een verkoelend effect op de PV-panelen, wat de stroomopbrengst verhoogt. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University of Calgary | Foto: Dave Dugdale, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra