Dynamische nanocoating regelt gebouwtemperatuur

Gevelpanelen

09-04-2015 14:31 | Door: Thijs ten Brinck

Een nieuwe nanocoating verandert van kleur op basis van de temperatuur. Het materiaal kan zonnewarmte weerkaatsen of absorberen, naar gelang de behoefte aan warmte.

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer institute presenteren op de Hannover Messe een zelfregulerende coating voor gevels. De coating is voorzien van speciale nanodeeltjes en helpt gebouwen koel te houden of juist zonnewarmte op te nemen.

“Metalen bouwelementen krijgen zeer speciale eigenschappen als we deze coating aanbrengen”, zegt Helmut Schmid van Fraunhofer ICT. Bij lagere temperaturen is het materiaal zwart en neemt het warmte op uit zonlicht. Boven de 30 graden weerkaatst de coating infraroodlicht, zodat de dan ongewenste zonnewarmte niet langer een gebouw indringt.

nanocoating

De onderzoekers ontwikkelden ook een methode om de nanodeeltjes gelijkmatig door de coating te verspreiden. De kleine deeltjes mogen voor een goede werking niet samenklonteren.

Verwerkt in verf zijn de nanodeeltjes direct aan te brengen op metaal, grondverf is niet nodig. Daarmee beschermt de coating, net als andere lakken, de bouwdelen ook tegen corrosie.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Fraunhofer, Phys.org | Foto: Fraunhofer en Rob Deutscher, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra