Heeft Zuid-Korea het zonnefietspad wel begrepen?

13-04-2015 10:09 | Door: Thijs ten Brinck

In Zuid-Korea reizen fietsers parallel aan automobilisten op een stuk snelweg van ruim 32 kilometer. Zonnepanelen bieden de fietsers schaduw.

Tussen de Zuid-Koreaanse steden Sejong en Daejeon ligt een zesbaanssnelweg met in de middenberm een kaarsrecht fietspad. Bovenop dit fietspad zijn over nagenoeg de volle lengte zonnedaken geïnstalleerd.

Fietsers betreden het fietspad via verschillende opgangen bij knooppunten. De zonnepanelen lijken, naast duurzame elektriciteit, vooral schaduw te bieden. 

Solaroad

In Nederland ligt sinds eind vorig jaar een stuk fietspad dat ook elektriciteit uit zonne-energie opwekt. Op deze 70 meter lange strook Solaroad, op een fietspad bij Krommenie, zijn de zonnecellen in het wegdek verwerkt.

De innovatieve Solaroad kreeg wereldwijd veel aandacht, maar ook kritiek. Veel mensen opperden toen dat het comfortabeler, goedkoper en energie-efficiënter zou zijn om de zonnepanelen gewoon als dak bovenop het fietspad te leggen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Road.cc | Foto: Brandt Absolu, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra