Hoe cement CO2-negatief kan zijn

Cement CO2-uitstoot

14-04-2015 09:22 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse start-up Iron Shell ontwikkelt een nieuw cement dat CO2 opneemt. Het materiaal bestaat voor een groot deel uit ijzerafval.

Ferrock is een cementmengsel dat CO2 gebruikt om uit te harden. De koolstofdioxide reageert met het ijzer in het cementmengsel. Het resultaat is ijzercarbonaat, dat geheel in het mengsel is opgenomen. Het cement neemt meer CO2 op dan nodig is om het te maken. Daarmee is het productieproces CO2-negatief.

De alternatieve bouwstof van oud-student David Stone aan de University of Arizona ontstond per toeval. In eerste instantie zocht hij naar een manier om te voorkomen dat ijzer gaat roesten, zegt Stone in een interview met de Amerikaanse nieuwszender PBS Newshour. Tijdens een labtest gind het ijzer juist wel snel roesten en ontstond een keihard materiaal. 

Flexibel

Volgens Stone is het alternatieve cement sterker en duurzamer dan de gewone variant. Daarnaast is het bindmiddel flexibeler, wat het mogelijk geschikt maakt voor de bouw in aardbevingsgebieden. De zware industrie kan ook profiteren van de marktintroductie. IJzerstof is tot dusver een afvalproduct.

De University of Arizona houdt een pilot met een wandelpad van de CO2-houdende tegels. Iron Shell onderzoekt of het proces ook grootschalig is toe te passen. Wereldwijd is de cementindustrie verantwoordelijk voor zo’n 5 procent van de CO2-uitstoot.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: PBS Newshour, University of Arizona | Foto: Ben Sutherland, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra