Zwembad Vlieland drukt energiekosten met 64 procent

zwembad

17-04-2015 12:45 | Door: Thijs ten Brinck

Het sportcomplex Flidunen op Vlieland heeft met een grootschalige verduurzamingslag zijn energieverbruik met bijna tweederde verlaagd.

De Waddeneilanden hebben samen de ambitie in 2020 volledig energieneutraal te zijn. Als onderdeel van de plannen hielpen Urgenda en de ASN Bank het goedbezochte zwembad op Vlieland te verduurzamen. De totale investering van ruim € 250.000 is volgens deze partijen in ongeveer 7 jaar terugverdiend.

Onderdeel van de besparingsmaatregelen zijn een oprolbare zwembadafdekking ter isolatie van het badwater en hoogrendementsglas voor het hele sportcomplex. Het zwembad wekt met zonne-energie ook een deel van de benodigde warmte en ruim 12 procent van de elektriciteit op.

De Waddeneilanden kennen de grootste hoeveelheid zonuren in Nederland. Investeringen in zonneboilers en heat pipes, die zonnewarmte gebruiken om het zwembad te verwarmen, zijn daardoor extra snel terug te verdienen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Urgenda | Foto: osseous, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra