Ook flats kunnen naar energielabel A of B

flatgebouw

20-04-2015 14:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het renoveren van gestapelde woningen voor betere energieprestaties is te kostbaar, geven woningcorporaties aan. Een succesvolle aanbesteding in Zaandam laat zien dat het ook anders kan.

Een integrale aanpak voor renovatie leverde in Zaandam een verrassend goed resultaat. "Woningcorporatie ZVH wil flatgebouwen renoveren naar energielabel B en vroeg marktpartijen om binnen bepaalde financiële kaders een renovatieplan in te dienen”, zegt Rob Smit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “De winnende partij lukte het om een plan op te zetten waarbij niet label B maar label A wordt bereikt.”

Het renovatieplan valt positief uit vanwege de integrale aanpak. Smit: "Je moet energetische maatregelen niet los van elkaar zien, maar als onderdeel van één concept. Als je isolatie toepast, dan heb je een lagere warmtevraag en kun je misschien ook met energiezuinigere cv-installaties volstaan.”

Voorbeeld

In het project in Zaandam, dat in september 2015 begint, krijgen drie flatgebouwen met in totaal 72 woningen een opwaardering van energielabel F naar label A. ZVH hoopt dat het project als voorbeeld dient voor de grotere woningcorporaties in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. 

Woningcorporaties komen in aanmerking voor steun als zij de energieprestaties van de woning significant verbeteren. "Tot 1 januari 2015 was de voorwaarde voor corporatiewoningen dat de huurwoningen na renovatie minimaal energielabel B krijgen. Maar sommige woningcorporaties geven aan dit niveau niet te redden", zegt Smit. Op 28 april organiseert de RVO een webinar over het betaalbaar houden van huurwoningen door het verbeteren van de energieprestaties.  

Nul op de meter

Woningcorporatie Mitros uit Utrecht schreef een prijsvraag uit om een oude flat op te waarderen tot energieneutrale woningen. Dat het voor woningcorporaties lastig is om flats te renoveren, blijkt uit het besluit van bouwbedrijf Heijmans om zich terug te trekken uit deze strijd. Het tijdschrift Cobouw meldt dat Heijmans moeite had een sluitende business case te vinden voor het project. 

Met Heijmans waren nog twee bouwconsortia in de race voor de renovatie van een jarenzestigflat in Utrecht. De plek van Heijmans wordt overgenomen door een consortium dat in een eerdere selectieronde net was afgevallen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Cobouw, RVO | Foto: DennisM2, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra