BAM opent vierde LEAB-fabriek voor duurzaam asfalt

BAM LEAB duurzaam asfalt

21-04-2015 09:26 | Door: Willemien Groot

Bouwonderneming BAM heeft een vierde fabriek geopend voor de productie van Laag Energie Asfalt Beton (LEAB). De bestaande Brabantse Asfalt Centrale in Helmond is volledig gerenoveerd.

BAM heeft al LEAB-fabrieken in Den Haag, Bergen op Zoom en Amsterdam. Met de gerenoveerde productiefaciliteit in Helmond is LEAB ook in het zuidoosten van Nederland gemakkelijker toe te passen.

Laag Energie Asfalt Beton heeft een veel lagere productietemperatuur van 100 graden Celsius in plaats van de gebruikelijke 160 graden. Dat levert BAM een CO2-reductie op van 30 procent en een vermindering van het energieverbruik van 30 tot 40 procent. Bovendien bereikt het asfalt sneller de juiste temperatuur voor de aanleg van wegen. Ook vanwege de tijdwinst is LEAB volgens de bouwmaatschappij een aantrekkelijk alternatief. De tijd tussen de productie en de verwerking is minder dan zes uur.

LEAB is onder meer ontwikkeld door BAM en de TU Delft. Rijkswaterstaat kwalificeerde LEAB na een aantal praktijkproeven vorig jaar als gelijkwaardig aan gewoon asfalt. Volgens BAM is er vanuit het buitenland veel belangstelling voor het energiezuinige asfalt. De maatschappij heeft onder meer licenties verkocht aan Duitsland en Japan.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: BAM | Foto: Maarten, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra