In 15 jaar 90 procent minder afval in New York

New York

22-04-2015 16:07 | Door: Willemien Groot

Burgemeester Bill de Blasio van New York gaat het duurzaamheidsprogramma van de stad aanscherpen. In vijftien jaar tijd moet de hoeveelheid afval met 90 procent zijn afgenomen.

De ambitieuze doelstelling van De Blasio betekent een vermindering van zo'n 3 miljoen ton afval per jaar, afgezet tegen 3,6 miljoen ton in 2005. Het plan One New York omvat ruim 300 pagina's over de verbetering van het openbaar vervoer, woningbouw, milieumaatregelen en armoedebestrijding.

New Yorkers produceren gemiddeld bijna zeven kilo afval per week, zegt De Blasio in een interview met persbureau AP. Daaraan moet volgens hem een einde komen als New York zich wil profileren als duurzame stad. Het Zero Waste-programma is onderdeel van PlaNYC. Dat is de duurzaamheidsstrategie die in 2007 is uitgestippeld door toenmalig burgemeester Michael Bloomberg. One New York is een aangescherpt en uitgebreid vervolg hierop.

De CO2-uitstoot van de stad moet in 2050 met 80 procent zijn gedaald. In 2030 moet de stad met 8,5 miljoen inwoners de beste luchtkwaliteit hebben van alle grote steden in de VS. Het energieverbruik moet in 2025 met de helft zijn afgenomen. Om het goede voorbeeld te geven, kondigde de burgemeester dinsdag aan dat op het dak van het stadhuis zonnepanelen komen te liggen. Het stadbestuur investeert $130 mln in meer parken in de stad. Vooral in wijken waar nauwelijks groenvoorzieningen zijn.

Eerder deze maand presenteerde burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles een grootscheeps duurzaamheidsprogramma. De plannen moeten klimaatverandering tegengaan en de luchtvervuiling in de stad verminderen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

The Chicago Tribune, website NYC | Foto: Jerry Ferguson via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaamedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra