Zelfherstellend biobeton uit Delft nog dit jaar op de markt

beton skatepark

23-04-2015 14:07 | Door: Willemien Groot

Zelfherstellend biobeton komt nog dit jaar op de markt. De Nederlandse vinding is genomineerd voor de European Inventor Award.

Het biobeton is een ontdekking van onderzoeker Henk Jonkers aan de TU Delft. Het bevat bacteriën die kalkzandsteen, een van de grondstoffen voor cement, produceren en een kleine hoeveelheid voedsel. Ze kunnen zo'n 200 jaar overleven in het materiaal. Volgens microbioloog Jonkers komen ze uit zichzelf in actie, bijvoorbeeld als water door een beschadiging binnendringt. Door direct in te grijpen, voorkomt het reparatieteam van bacteriën dat kleine scheuren onder invloed van water en temperatuurwisselingen steeds groter worden.

Het zelfherstellende biobeton komt nog dit jaar op de markt. De bacteriën zijn ook toegevoegd aan een nieuwe reparatiemortel en een vloeibaar reparatiemiddel. De producten zijn toepasbaar voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Grote veranderingen

Volgens het Europees Octrooibureau kan het biobeton van Jonkers de levensduur verlengen van bruggen, wegen en tunnels. Hij is daarvoor genomineerd voor de European Inventor Award, in de categorie Onderzoek. Het Octrooibureau verwacht grote veranderingen in de manier waarop beton in de toekomst wordt geproduceerd.

Uit praktijktesten blijkt onder meer dat minder beton nodig is, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. En er is minder onderhoud van buitenaf nodig. Een lager betongebruik in de bouw- en infrasector levert ook een forse CO2-besparing op.

Bekijk het filmpje over het biobeton:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TU Delft, De Betonvereniging | Foto: Asparukh Akanayev, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra