Nereda-waterzuivering Royal HaskoningDHV naar Zuid-Afrika

waterzuivering

24-04-2015 10:28 | Door: Willemien Groot

De waterzuiveringstechnologie Nereda van Royal HaskoningDHV gaat naar Zuid-Afrika. Bouwbedrijf WEC Projects uit Johannesburg gebruikt Nereda bij de capaciteitsuitbreiding van een waterzuiveringsinstallatie.

De installatie bij het dorp Hartebeesfontein, in het noorden van Zuid-Afrika, krijgt een capaciteitsuitbreiding van 5.000 kubieke meter water per dag. Dat heeft het concern bekendgemaakt.

Volgens WEC Projects is voor Nereda gekozen, omdat deze eenvoudig in de bestaande installatie is toe te passen. Het is niet nodig een nieuwe waterzuivering te bouwen en voor een capaciteitsuitbreiding met conventionele methoden zou veel meer ruimte nodig zijn. Het benodigde oppervlak van de Nereda-oplossing is tot 75 procent kleiner.

Bacteriën

De Nerada-technologie maakt gebruik van biomassakorrels met waterzuiverende bacteriën. Het principe is ontwikkeld aan de TU Delft en verder uitgewerkt door Royal HaskoningDHV, enkele waterschappen en de Stichting Toegepast Onderzoek Toegepast Waterbeheer (Stowa).

Na ruim twintig jaar onderzoek is in 2011 de eerste bacterie-waterzuiveringsinstallatie ter wereld geopend in Epe. De installaties zijn inmiddels wereldwijd verkocht aan 20 installaties in onder meer Brazilië en Australië. Zuid-Afrika telt al twee van dit type waterzuiveraars. 

Het elektriciteitsverbruik van de installatie is 20 tot 40 procent lager dan een standaard waterzuivering, zegt Royal HaskoningDHV. Er komen geen chemicaliën aan te pas en door de kleine fysieke voetafdruk zijn ook minder bouwmaterialen nodig.

Bekijk het filmpje:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: RoyalHaskoningDHV | Foto: Andrew Magill, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra