24-04-2015 16:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het Kolleksjesintrum Fryslân, in aanbouw in Leeuwarden, wordt het meest duurzame kunstdepot van Nederland. Het gebouw levert met zonnepanelen meer stroom dan het verbruikt.

De Friese musea Tresoar, het Fries Museum en de Natuur-, Scheepvaart- en Landbouwmusea gaven LEVS architecten opdracht voor een gezamenlijk opslagdepot voor de collecties. Er is gekozen voor een simpel maar zeer duurzaam gebouw. In december 2015 wordt het opgeleverd, bovenop een terp.

Installatie-arm

De voor het behoud van de kunst essentiële klimaatsystemen zijn door ingenieursbureau LBP|SIGHT energiezuinig en ‘installatie-arm’ ontworpen. Bijzonder is dat de luchtdichte muren een zeer hoge isolatiewaarde hebben, terwijl op de betonnen vloer juist in het geheel geen isolatie is aangebracht. De vloer werkt daarmee als warmtebuffer, en houdt de temperatuur in het depot constant.

“We hebben bewust gekozen voor het concept van een ‘grot in de polder’ om zo de hoge kosten voor geavanceerde, maar ook kwetsbare, klimaatinstallaties te voorkomen”, zegt ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT

Kolleksjesintrum Fryslân

Dankzij de grotendeels passieve temperatuur- en vochtregulatie, een luchtwarmtepomp en LED-verlichting met aanwezigheidssensoren, blijft het energiegebruik van het gebouw beperkt.

De zonnepanelen bovenop het depot leveren daarmee over het hele jaar meer stroom dan het depot zelf gebruikt. Schaap: “Per saldo kan zo een energieleverend gebouw worden gerealiseerd, waarin het Fries erfgoed tegen minimale kosten en met maximale duurzaamheid veilig kan worden bewaard.”

Bron: LPB|Sight | Foto: LEVS & Paul van Eijden, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)