5 Friese kunstcollecties naar duurzame 'grot in de polder'

schaatsen

24-04-2015 16:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het Kolleksjesintrum Fryslân, in aanbouw in Leeuwarden, wordt het meest duurzame kunstdepot van Nederland. Het gebouw levert met zonnepanelen meer stroom dan het verbruikt.

De Friese musea Tresoar, het Fries Museum en de Natuur-, Scheepvaart- en Landbouwmusea gaven LEVS architecten opdracht voor een gezamenlijk opslagdepot voor de collecties. Er is gekozen voor een simpel maar zeer duurzaam gebouw. In december 2015 wordt het opgeleverd, bovenop een terp.

Installatie-arm

De voor het behoud van de kunst essentiële klimaatsystemen zijn door ingenieursbureau LBP|SIGHT energiezuinig en ‘installatie-arm’ ontworpen. Bijzonder is dat de luchtdichte muren een zeer hoge isolatiewaarde hebben, terwijl op de betonnen vloer juist in het geheel geen isolatie is aangebracht. De vloer werkt daarmee als warmtebuffer, en houdt de temperatuur in het depot constant.

“We hebben bewust gekozen voor het concept van een ‘grot in de polder’ om zo de hoge kosten voor geavanceerde, maar ook kwetsbare, klimaatinstallaties te voorkomen”, zegt ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT

Kolleksjesintrum Fryslân

Dankzij de grotendeels passieve temperatuur- en vochtregulatie, een luchtwarmtepomp en LED-verlichting met aanwezigheidssensoren, blijft het energiegebruik van het gebouw beperkt.

De zonnepanelen bovenop het depot leveren daarmee over het hele jaar meer stroom dan het depot zelf gebruikt. Schaap: “Per saldo kan zo een energieleverend gebouw worden gerealiseerd, waarin het Fries erfgoed tegen minimale kosten en met maximale duurzaamheid veilig kan worden bewaard.”

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: LPB|Sight | Foto: LEVS & Paul van Eijden, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra