Staat Nederlands duurzaamste school in Friesland?

Friese kust

29-04-2015 11:07 | Door: Thijs ten Brinck

Het TNT-kantoor in Hoofddorp en een school in het Friese Westergeest scoren het hoogst op duurzame energieprestaties. Mobius Consult onderzocht 30 recent opgeleverde gebouwen. 

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onderzocht ingenieursbureau Mobius Consult veertien recent gebouwde kantoren en zestien scholen met een laag energiegebruik.

Het Multifunctioneel Centrum De Tredder in de Friese dorp Westergeest, dat onder andere een basisschool huisvest, voert de lijst bij de scholen aan. Het all-electric gebouw is compact ontworpen en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Met een dak én een parkeerplaats vol zonnepanelen is het complex energieneutraal. Nu het gebouw ruim een jaar staat, is gebleken dat het pand zelfs meer energie levert dan het verbruikt.

Bij de kantoren voert het TNT Greenoffice in Hoofddorp de ranglijst aan. Ook dit gebouw levert meer duurzame energie dan het zelf verbruikt. Met een warmtekrachtcentrale op biomassa voorziet het gebouw ruimschoots in zijn eigen warmte- en elektriciteitsbehoefte.

Voorbeelden voor 2020

Het Nederlandse beleid is erop gericht in 2020 alleen nog energieneutrale gebouwen te realiseren. De onderzochte scholen en kantoren zijn aansprekende voorbeelden die vooruitlopen op die ambitie.   

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RVO | Foto: Harold Meerveld, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra