Mierenhoop luchtend voorbeeld CO2-neutrale bouw

MEC Assen

30-04-2015 10:39 | Door: Thijs ten Brinck

In Assen is het Milieu Educatief Centrum (MEC) klaar voor gebruik. Het CO2-neutrale en multifunctionele gebouw huisvest kantoren, een restaurant, expositiezalen en een wijkpost van de gemeente.

Het door 24H Architecture ontworpen gebouw heeft een uitkijktoren die ook fungeert als zonneschoorsteen. Lucht wordt via pijpen in de grond aangezogen en via de toren weer afgevoerd. Dit principe is afgekeken van mieren en termieten, die in ingenieus vormgegeven gangenstelsels de temperatuur zonder actieve ventilatiesystemen zeer precies weten te regelen.

Het gebouw heeft verder een groen dak dat het complex goed isoleert en helpt regenwater te bergen. Aan de ene zijde loopt dit dak af in een wei voor de naastgelegen kinderboerderij. Aan de andere zijde steekt het dak iets uit, zodat er in de zomer niet teveel zonnewarmte binnentreedt. In de winter, als de zon lager staat komt het zonlicht wel volop binnen.

Zonne-energie en een pelletkachel op biomassa uit het nabijgelegen natuurgebied voorzien het gebouw van elektriciteit en warmte.

Naast 24H Architecture uit Rotterdam waren onder andere ingenieursbureau DGMR en bouwadviesbureau ABT betrokken bij de realisatie van het MEC in Assen.

Bekijk een filmpje over de klimaathuishouding in een termietenheuvel.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: 24H, Architectenweb, Gisnet | Foto: Boris Zeisser via 24H-architecture, Rotterdam 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra