30-04-2015 10:39 | Door: Thijs ten Brinck

In Assen is het Milieu Educatief Centrum (MEC) klaar voor gebruik. Het CO2-neutrale en multifunctionele gebouw huisvest kantoren, een restaurant, expositiezalen en een wijkpost van de gemeente.

Het door 24H Architecture ontworpen gebouw heeft een uitkijktoren die ook fungeert als zonneschoorsteen. Lucht wordt via pijpen in de grond aangezogen en via de toren weer afgevoerd. Dit principe is afgekeken van mieren en termieten, die in ingenieus vormgegeven gangenstelsels de temperatuur zonder actieve ventilatiesystemen zeer precies weten te regelen.

Het gebouw heeft verder een groen dak dat het complex goed isoleert en helpt regenwater te bergen. Aan de ene zijde loopt dit dak af in een wei voor de naastgelegen kinderboerderij. Aan de andere zijde steekt het dak iets uit, zodat er in de zomer niet teveel zonnewarmte binnentreedt. In de winter, als de zon lager staat komt het zonlicht wel volop binnen.

Zonne-energie en een pelletkachel op biomassa uit het nabijgelegen natuurgebied voorzien het gebouw van elektriciteit en warmte.

Naast 24H Architecture uit Rotterdam waren onder andere ingenieursbureau DGMR en bouwadviesbureau ABT betrokken bij de realisatie van het MEC in Assen.

Bekijk een filmpje over de klimaathuishouding in een termietenheuvel.

Bron: 24H, Architectenweb, Gisnet | Foto: Boris Zeisser via 24H-architecture, Rotterdam