Robuust beton van vulkaanas stap dichterbij

vulkanische as

01-05-2015 14:07 | Door: Willemien Groot

De oude Romeinen gebruikten vulkanische as al als bouwmateriaal. Nu hebben wetenschappers van de Cracow University of Technology er een sterk en isolerend geopolymeer van gemaakt.

Het materiaal van de Poolse wetenschappers is opgebouwd uit verpulverd vulkanisch tufgesteente, gemengd met een alkalische oplossing en een bindmiddel van natriumsilicaat. Het resultaat is een geopolymeer die bij nog geen 70 graden Celsius uithardt. Het synthetische gesteente is vele malen sterker dan beton uit Portland-cement, zegt onderzoeksleider Janusz Mikula in een interview met de televisiezender Euronews

Modern beton gaat vaak niet langer mee dan enkele tientallen jaren. Onder invloed van wisselende temperaturen en vocht ontstaat betonrot. Het nieuwe materiaal wordt onder invloed van extreme hitte juist sterker. Daarnaast is het materiaal poreus en neemt het vocht op, wat het geschikt maakt als isolatiemateriaal. Het zou honderden jaren kunnen meegaan. De wetenschappers zien ook toepassingen in de ruimtevaart, als isolerende coating.

Alternatieven

Het gebruik van vulkaanas in de bouw is letterlijk al duizenden jaren oud. Onderzoekers aan de UC Berkely ontdekten vorig jaar dat de Romeinen het principe al toepasten. De bouwmeesters maakten een mengsel van vulkanische as en kalk en lieten dit reageren met zeewater. Dit resulteerde in een extreem sterk bouwmateriaal voor de tempels die nog steeds overeind staan.

Vulkanische as en vliegas, het afval uit de rook van steenkoolcentrales, gelden als milieuvriendelijke alternatieven voor Portland-cement in beton. De productietemperaturen liggen lager, waardoor ook de CO2-uitstoot afneemt. Het grootste struikelblok is dat de assen niet geschikt zijn voor snelhardend beton.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Cracow University of Technology, Euronews | Foto: peterhartree, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra