Verdien tot € 700 mln met lege kantoren en groene nieuwbouw

05-05-2015 10:31 | Door: Thijs ten Brinck

Herontwikkeling van leegstaande kantoorpanden en stimuleringsmaatregelen voor energiezuinige nieuwbouw woningen leveren de bouwsector miljoenen euro’s en honderden banen op.

Dat berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) naar aanleiding van een motie ingediend door Tweede Kamerleden Monasch (PvdA) en Van der Linde (VVD). De heren Monasch en Van der Linde stellen voor om tot woningen omgebouwde kantoorpanden en zorgvastgoed vrij te stellen van het woningwaarderingstelsel.

Het woningswaarderingstelsel is een puntensysteem op basis waarvan een maximale redelijke huurprijs voor een woning wordt vastgesteld. Puur op basis van dit puntensysteem is er voor herontwikkeling van kantoorpanden soms geen rendabele business case te maken.

In de grote steden, waar juist veel kantoren leegstaan, zijn veel Nederlanders echter bereid meer dan de redelijke huurprijs te betalen. Vrijstelling van het puntensysteem geeft vastgoedontwikkelaars de kans meer leegstaand vastgoed om te bouwen tot woningen.

Verhuurheffing

De motie Van der Linde/Monasch pleit verder voor vrijstelling van de verhuurdersheffing, voor nieuwbouw van energiezuinige sociale huurwoningen. Woningcorporaties en verhuurders met meer dan 10 sociale huurwoningen in de verhuur betalen deze belasting. Vrijstelling van deze heffing zal leiden tot een hogere productie van energiezuinige woningen.

De EIB berekend dat de beide maatregelen samen de komende 5 jaar maximaal 700 extra voltijdsbanen opleveren. In het gunstigste geval levert uitvoering van de motie jaarlijks 1.800 nieuwe woningen ter waarde van € 140 mln op, ook voor de duur van vijf jaar.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: EIB | Foto: Willem van Bergen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra