Een tafel die duurzaam koelt en verwarmt

Zero Energy Furniture tafel

06-05-2015 16:31 | Door: Jerom van Gemert

Zero Energy Furniture is een nieuwe lijn meubels die de kamertemperatuur kan reguleren zonder dat het energie kost. Het eerste meubelstuk in de collectie is een tafel.​

De tafel bevat fase-overgangsmaterialen. Hierdoor kan het meubel veel warmte opslaan en afgeven, en de kamertemperatuur stabiel houden. In kantoorgebouwen kan de tafel de energie die nodig is voor verwarming, met 60 procent verlagen. Koelen van een kamer kost 30 procent minder energie.

Het meubel is ontworpen door Franse designers Raphaël Ménard en Jean-Sébastien Lagrange. Zij presenteerden hun ontwerp in Milaan tijdens de tentoonstelling VIA Design Exhibition 2015.

Fase-overgangsmateriaal

De tafel heeft een houten blad met aluminium ribbels aan de onderkant. Daartussen is een wax aangebracht van fase-overgangsmateriaal (PCM). De wax neemt warmte op als de kamertemperatuur boven de 22 graden Celsius stijgt. Als de temperatuur onder de 22 graden komt, geeft het materiaal warmte af. Het aluminium tafelblad zorgt voor een goede warmtegeleiding tussen de lucht en het PCM. Het houten blad daarentegen isoleert juist goed, waardoor je er comfortabel aan kunt zitten.

Varende Warmte

Er zijn meerdere projecten met PCMs. Het Zeeuws project Varende Warmte slaat restwarmte uit industriële processen op en vervoert die voor hergebruik.

Ook is er een klimaatvloer op basis van fase-overgangsmateriaal. De vloer bespaart 50 procent energie op verwarming.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Dezeen, Inhabitat | Foto: VIA Design 2015 exhibition

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra