Geslaagde proef BAM met zelfherstellend beton

BAM zelfhelend beton

07-05-2015 10:11 | Door: Willemien Groot

Het zelfherstellend biobeton van de TU Delft heeft de eerste grote praktijkproef glansrijk doorstaan. De vloeren van een parkeergarage van het Belastingkantoor in Apeldoorn zijn in recordtijd gerepareerd.

De praktijkproef voor de reparatie van in totaal 12.000 vierkante meter betonnen vloer is uitgevoerd door bouwonderneming BAM en het Rijksvastgoedbedrijf. Bij het Belastingkantoor in Apeldoorn zijn twee vloeren van elk 6.000 vierkante meter respectievelijk in oktober vorig jaar en maart dit jaar behandeld.

BAM zelfhelend beton parkeergarage Apeldoorn

Zelfherstellend biobeton is ontwikkeld door microbioloog Henk Jonkers van de TU Delft. Het beton is gemengd met bacteriën die kalkzandsteen produceren. De bacteriën repareren de scheuren en beschadigingen en voorkomen dat beton verder afbrokkelt.

Marktintroductie

Volgens BAM heeft het gebruik van het biobeton veel tijd bespaard. De traditionele methode van betoninjectie zou enkele weken hebben geduurd en in die tijd zou de parkeergarage moeten sluiten. De injectie van het biobeton was in één weekend afgerond. Daarna deden de bacteriën hun werk, terwijl de parkeerdekken in gebruik waren.

Vorige maand werd bekend dat het zelfhelende principe nog dit jaar voor verschillende toepassingen op de markt komt. Voor de marktintroductie is vanuit de TU Delft het bedrijf Green Basilisk BV opgericht. De start-up werkt nauw samen met bouwbedrijf BAM.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BAM | Foto: BAM 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra