Nederlands zonnefietspad overtreft verwachting

Solaroad (Credit solaroad)

07-05-2015 14:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het vernieuwende SolaRoad fietspad is inmiddels zes maanden in gebruik. De zonne-energieopwekkende teststrook van 70 meter heeft al 3000 kilowattuur opgeleverd.

Nu het innovatieve fietspad bij Krommenie een half jaar in gebruik is maakt het SolaRoad-consortium de balans op. De fietsstrook met zonnepanelen ligt op schema om over het eerste volle jaar 70 kilowattuur per vierkante meter op te wekken.

“We hadden niet gedacht dat het fietspad al zo snel zo veel zou opleveren”, zegt Sten de Wit, adviseur bij TNO. “Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per vierkante meter per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld.”

Solaroad (credit solaroad)

Succes ondanks tegenslag

Inmiddels zijn meer dan 150.000 fietsers over de teststrook gereden. De meesten beseffen nauwelijks dat ze meedoen aan een experiment. De proef met de SolaRoad duurt nog 2,5 jaar en is een project van onderzoeksinstituut TNO, de Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech.

Fietsers lijken het zonnepad te accepteren als elk ander fietspad en de stroomopbrengst is boven verwachting. Toch kende het SolaRoad ook problemen. Afgelopen winter vroren enkele van de Solaroad-modules kapot. De panelen zijn inmiddels gerepareerd, maar het consortium zoekt nog naar een nieuwe coating die geheel wintervast is.

Wegdek of wegdak?

Met 70 kilowattuur per vierkante meter per jaar wekt de Solaroad iets meer dan de helft op van de stroomopbrengst van een standaard zonnepaneel met hetzelfde oppervlak. Juist in het regenachtige Nederland kan een dak van zonnepanelen boven het fietspad aantrekkelijker zijn. 

In Azië is zo'n overdekt zonne-fietspad al in gebruik. Bekijk een filmpje van dit kilometerslange fietspad in Zuid-Korea. Het beeldmateriaal is opgenomen door een drone.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Solaroad, NOS | Foto: Solaroad

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra