Medische faculteit ontworpen als Passivhaus

08-05-2015 08:00 | Door: Thijs ten Brinck

Het nieuwe Centre for Medicine van de University of Leicester heeft een 80 procent lagere energierekening dan het huidige gebouw.

Het Britse bouwbedrijf Willmott Dixon realiseert voor University of Leicester een nieuw gebouw voor de medische faculteit. Het complex voldoet aan de van oorsprong Duitse Passivhaus-standaard, die een zeer hoog isolatieniveau voorschrijft.

Het universiteitsgebouw krijgt drielaagsglas en zware isolatie in de muren, daken en vloeren. Warmte uit de ventilatiesystemen wordt teruggewonnen met een roterende warmtewisselaar. In de zomer wordt frisse lucht aangevoerd via een ondergronds buizenstelsel. De lucht komt daardoor natuurlijk gekoeld het gebouw binnen met een temperatuur van 15 graden, waardoor airconditioning niet nodig is.

Het gebouw gebruikt na oplevering in augustus dit jaar naar verwachting 80 kilowattuur per vierkante meter per jaar. In het huidige gebouw is dat 500 kilowattuur per vierkante meter. Een deel van de energie wekt het Centre for Medicine straks op met zonnepanelen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Willmott Dixon, Edie

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra