Start-up maakt bouwmateriaal uit tequila-afval

Agave Mexico

08-05-2015 09:37 | Door: Willemien Groot

De Mexicaanse start-up Plastinova maakt bouwmaterialen uit reststoffen van tequila en gerecycled plastic. Het materiaal is volgens het bedrijf sterker dan hout.

Tequila, de nationale sterke drank van Mexico, wordt gedestilleerd uit het hart van de agave. Een vetplant met lange, sterke bladeren die goed bestand is tegen droogte. Het restproduct na tequilaproductie heeft een sterke vezelstructuur. Plastinova mengt de biomassa met gerecycled plastic tot bouwblokken die 10 tot 35 procent agavevezels bevatten.

Het productieproces duurt ongeveer anderhalve dag. De winning van de zuivere vezels neemt de meeste tijd in beslag. Volgens het bedrijf is de kwaliteit van het bioproduct even goed als hout en veel goedkoper. Plastinova heeft inmiddels een leveringsovereenkomst gesloten met twee tequilaproducenten. Het bedrijf levert materialen voor de bouw en voor meubels.

Op termijn wil het bedrijf ook kokosvezels gaan gebruiken. De restmaterialen uit de agave worden meestal gebruikt als brandstof, waardoor de start-up moeite heeft voldoende grondstoffen in te kopen. Door de sterkere vezels lenen die zich beter voor toepassingen in de bouw.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Phys.org, ArchDaily | Foto: Jay8085, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra