Bam en Stedin bouwen oude huizen om tot smart grid

Stroomversnelling

12-05-2015 14:05 | Door: Thijs ten Brinck

Bouwbedrijf Bam en netbeheerder Stedin werken samen in een Europees project. De bedrijven renoveren oude woningen tot slimme energiezuinige huizen, die het stroomnet ondersteunen.

Bouwbedrijf Bam en netbeheerder Stedin gaan 200 nul-op-de-meter-woningen voorzien van accu’s of slimme aansturing van elektrische warmtepompen. De woningen zijn onderdeel van het REnnovates-project, waarin maatregelen worden onderzocht die in energieneutrale wijken de noodzaak om elektriciteitsnetten te verzwaren kunnen wegnemen.

Stroomversnelling

Ruim 100.000 woningen worden de komende jaren door het Stroomversnelling-consortium gerenoveerd tot Nul-op-de-meter-huizen. Deze huizen krijgen zonnepanelen, een warmtepomp en verbeterde isolatie. De gasaansluiting is daarna niet meer nodig.

De energieneutrale woningen verbruiken in een jaar evenveel elektriciteit als de zonnepanelen op het dak produceren. De stroomopwek van de zonnepanelen valt meestal niet samen met het stroomgebruik van de huishoudens. Netbeheerders moeten de lokale stroomnetwerken daarom verzwaren om alle elektriciteit heen en terug te transporteren. Naast de zonnepanelen vergen vooral ook warmtepompen en elektrische auto's veel van het stroomnet in de wijk.

Bouwbedrijf Bam is betrokken bij Stroomversnelling en ontwikkelde als uitbreiding het REnnovates-project. Hierin krijgen 200 huizen, naast de nul-op-de-meter renovatie, ook slimme software of accuopslag om de impact op het elektriciteitsnet te verlagen. In het onderzoeksconsortium werken verder ook bouwbedrijven uit Polen en Spanje, het Belgische onderzoeksinstituut VITO en enkele techbedrijven mee. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Stedin | Foto: Wijkvereniging Tuinwijk, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra