Hoe mottenogen en lotusbloemen zonnepanelen verbeteren

nachtvlinder

13-05-2015 07:57 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben een waterafstotende en antireflectieve glascoating ontwikkeld.

De glascoating helpt ramen en lenzen schoon te houden en voorkomt ook dat ruiten beslaan. Voor zonne-energie is bovendien de ontspiegeling van belang, die zorgt dat de zonnecellen een groter deel van het zonlicht in stroom omzetten.

De onderzoekers hebben zich bij de ontwikkeling van de coating laten inspireren door twee nanostructuren uit de natuur. “Terwijl lotusbladeren water afstoten en zichzelf schoonhouden wanneer het regent, zijn de ogen van motten juist heel goed in staat al het invallende licht op te vangen”, zegt ORNL-onderzoeker Tolga Aytug. “Gecombineerd maken deze eigenschappen topprestaties mogelijk.”

Robuuste nanocoating

De driedimensionale structuur van de coating is te optimaliseren voor verschillende toepassingen. Gebruik in zonnepanelen geeft een 3 tot 6 procent hogere opbrengst. In kantoren is een ruit die vanzelf schoon regent ideaal en kan reflectie juist gewenst zijn. In verrekijkers en andere optische toepassingen is het voorkomen van beslagen lenzen het meest aantrekkelijk.

Het is de wetenschapper gelukt de patronen in het glasoppervlak zelf te etsen, de coating is daarmee robuuster dan chemische varianten die op het glas aangebracht worden. De etsmethode is volgens de onderzoekers bovendien op een goedkope manier in te passen in gangbare productieprocessen voor glas. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Oak Ridge National Laboratory | Foto: Mark Turnauckas, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra