Havenbedrijf Amsterdam en Eneco verduurzamen samen de haven

Haven van Amsterdam

13-05-2015 11:04 | Door: Jerom van Gemert

Eneco en Havenbedrijf Amsterdam gaan samenwerken om de haven van Amsterdam te verduurzamen. Het eerste pilotproject gaat innovatieve drijvende zonnepanelen testen.  

Het samenwerkingsproject tussen Eneco en havenbedrijf Amsterdam duurt vijf jaar. Met verschillende projecten gaan beide bedrijven kijken hoe de energievoorziening van de haven duurzaam kan zijn.

Voor het eerste pilot project wordt nieuwe straatverlichting aangelegd bij een fietspad in het Atlaspark. De straatlantaarns krijgen LED-lampen. Alle nodige stroom komt van een kleine windmolen en drijvende zonnepanelen.

De zonnepanelen en de windmolen zijn aangesloten op een energieopslagsysteem. Hierdoor hebben de straatlantaarns geen stroom nodig van het net. Een innovatief aspect van de zonnepanelen is dat ze meebewegen met de zon. Beide partijen willen weten of het principe geschikt is voor grootschalige toepassing.

Drijvende zonneparken zijn populair. Onder meer Japan en India hebben grote projecten lopen voor drijvende zonneparken. De centrales zijn goedkoper, omdat landaankoop niet nodig is. Bovendien is het rendement hoger door de natuurlijke koeling van het oppervlaktewater.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eneco | Foto: Tomas Kohl via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra