Explosieve groei LED-verlichting door renovaties

Openbare LED-verlichting

13-05-2015 13:08 | Door: Willemien Groot

Renovatie en modernisering leiden tot een explosieve groei in de verkoop van LED-lampen en armaturen. De prijs is zo laag dat LED-verlichting voor iedere toepassing de beste keus is.

Dat blijkt uit een rapportage van Navigant Research, een Amerikaans bureau gespecialiseerd in onderzoek naar cleantech. Volgens het bureau groeit de markt tussen 2015 en 2024 met 19 procent per jaar. Dit betekent een groei van $ 864 mln in 2015 naar ruim $ 4,1 mrd in 2024. Voor de meeste toepassingen van LED-verlichting is de terugverdientijd nog slechts twee tot vier jaar.

De relatief nieuwe technologie is daardoor in de meeste investeringsbeslissingen een haalbaar alternatief. Volgens het bureau heeft de efficiëntie van LED-lampen als straatverlichting zich voldoende bewezen. De besparingen lopen snel op als verlichting de hele nacht aanstaat. De afweging richt zich meer dan vroeger op de besparingen die LEDs opleveren, in plaats van op de hoge investeringen vooraf, zeggen de onderzoekers.

Groeimarkt

De komende jaren is de verschuiving het meest dramatisch in vastgoed en straatverlichting, verwacht het bureau. De groeiende verkoop van LED-verlichting was in 2014 wereldwijd voor slechts 15 procent te danken aan renovatie en modernisering van vastgoed. Het bureau verwacht dat het aandeel tegen 2024 is toegenomen tot liefst 76 procent. De groei van LED-verlichting gaat ten koste van gewone gloeilampen en halogeenverlichting. 

Ook in de consumentenmarkt verwacht het bureau groei. Onder meer door prijsdalingen en nieuwe toepassingen voor binnenverlichting.

Een sector die tot dusver achterbleef in de aanschaf van LEDs is de industrie. Navigant Reseach verwacht de komende jaren een inhaalslag. Dit jaar komt een nieuwe generatie LED-verlichting op de markt die onder meer voldoet aan de strenge veiligheidseisen in de industrie. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Navigant Research | Foto: Tony Webster, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra