Nederlanders bouwen viaduct om tot stadspark in Seoul

MVRDV, City Garden Seoul

15-05-2015 15:01 | Door: Willemien Groot

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV gaat in het centrum van Seoul een oud viaduct ombouwen tot stadspark. De Seoul Sky Garden fungeert ook als kwekerij voor andere parken in de stad.

Het viaduct van bijna een kilometer lang is aan het begin van de jaren '70 aangelegd als doorgaande weg van het westen van de stad naar het station. Het bouwwerk op 17 meter hoogte stond lange tijd symbool voor de industrialisering die Zuid-Korea heeft doorgemaakt. 

Het stadsbestuur wilde de fly-over in eerste instantie slopen. Bij inspectie bleek dat de constructie niet meer sterk genoeg was om zwaar verkeer te dragen. Na diverse inspraakronden met het bedrijfsleven en omwonenden nodigde Seoul een aantal bureaus uit met een herbestemmingsplan te komen.

Hangende tuin

In het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV verandert het viaduct in een hangende tuin van ruim 9600 vierkante meter. In de Sky Garden is ruimte voor 257 inheemse soorten bomen, struiken en planten. Het park kan in de visie van het bureau uitgroeien tot een kwekerij die andere stadsparken bevoorraadt.

Om de betrokkenheid van het publiek te vergroten, is de botanische tuin alfabetisch ingericht in verschillende clusters. Daardoor is het park geen anonieme groene plek, maar kan het publiek op ontdekkingstocht door de eigen flora van Zuid-Korea.

In het park komen verder theehuizen, bloemenwinkels, een markt en een kassencomplex. De wandeling door het groen verkort de reistijd naar het station van 25 minuten tot slechts 11 minuten. Volgens de commissie die de inzendingen beoordeelde, valt het ontwerp op omdat het de betonnen constructie verandert in een plek vol leven.

Herinrichting

Welk bedrag met de opdracht is gemoeid, is niet bekend gemaakt. Volgens de krant de Korea Herald heeft het stadsbestuur van Seoul heeft $ 35 mln uitgetrokken voor de herinrichting van het gebied.

Sky Garden zou zich op termijn kunnen meten met het High Line Park in New York. Dit uitgestrekte stadspark op negen meter boven de grond, is aangelegd op een voormalige goederenspoorlijn in de West Side van Manhattan. High Line Park is eveneens ontworpen door een Nederlander. In 2004 kreeg Piet Oudolf de opdracht de vervallen spoorlijn van ruim twee kilometer lang een tweede leven te geven. 

MVRDV, Seoul Sky Garden overzicht

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MVRDV, The Korea Herald | Foto's: MVRDV

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra