Musea en hotels in gestrande mega-olietanker

Black Gold

20-05-2015 12:09 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse architect Chris Collaris werkt aan een plan om een grote olietanker een nieuwe bestemming te geven als iconisch multifunctioneel gebouw. 

De megaschepen verliezen in een toekomst met veel hernieuwbare energie de oorspronkelijke functie. Slopen en het staal recyclen is een optie maar direct hergebruik van het schip als geheel is nog beter.

Black gold

Dat laatste is wat de Utrechtse architect Chris Collaris voorstelt. In zijn concept The Black Gold ‘strandt’ een grote olietanker op de kust en wordt het schip helemaal omgebouwd tot een complex met musea, hotels, woningen en ruimte voor evenementen.

Dubbele wand

Hoewel het herbestemmen van een schip op zich al duurzaam is, hoopt Collaris ook hernieuwbare energie op te wekken in het scheepsgebouw. “Duurzaamheid leeft nog niet zo in het gebied dat we voor ogen hebben, maar we zoeken nadrukkelijk naar mogelijkheden”, zegt Collaris. “Het complex krijgt in ieder geval een parkeergarage en de uitlaatgassen die daar vrij komen, zuiveren we via een groentekas op het dak.”

De dubbele scheepswanden, sinds enkele jaren verplicht voor olietankers, helpen in de nieuwe toepassing het binnenklimaat energiezuinig comfortabel te houden. Het schip krijgt in het midden een grote open doorgang maar blijft uiterlijk verder intact. Op het dek komt ruimte voor recreatie, met bijvoorbeeld een zwembad.

Collaris heeft zich omringd met een groep ‘professionals die in het idee geloven’. Samen werken ze het project verder uit, met als doel om het ergens op het Arabisch Schiereiland daadwerkelijk te realiseren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Co.Exist, ChrisCollaris.nl | Foto's: Chris Collaris, Ruben Esser, Sander Bakker (Less Agency) en Patrick van der Gronde (Less Agency)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra