​Klimaatneutraal wonen in Groningen voor € 30.000

huisjes

20-05-2015 16:53 | Door: Thijs ten Brinck

De Groninger Bodembeweging en Urgenda demonstreren in het Groningse Loppersum dat leven zonder energierekening niet duur hoeft te zijn.

Het streefbedrag was € 35.000 maar de renovatie pakte nog eens € 5.000 voordeliger uit. Een huishouden in het Groningse Loppersum, bekend van de gasbevingen, heeft vanaf nu zelf geen aardgas meer nodig.

Wethouder Bé Schollema hoopt dat veel bewoners van Loppersum het voorbeeld volgen. “Een gemiddeld gezin in een gemiddelde woning is in vijftien jaar 35.000 euro kwijt aan energielasten”, zegt hij op de site van de gemeente Loppersum. “Als je die 35.000 euro niet hoeft te lenen, dan heb je meteen lagere maandlasten.”

Voor wie wel moet lenen komt de afbetaling in de plaats van de energierekening. Ook in dat geval is energieneutraal wonen op de langere termijn goedkoper.

Pelletkachel

Zonnepanelen leveren de bewoners van het huis stroom en koken gaat voortaan op inductie. Voor het verwarmen van het huis is gekozen voor een pelletkachel op biomassa. Tijdens een regiotour van Urgenda op 28 mei kunnen geïnteresseerden de bewoners, installateur en energiebedrijf Grunniger Power vragen naar de mogelijkheden van energie-nul-wonen.

Eerder zijn op initiatief van Urgenda ook op Texel al enkele woonhuizen omgebouwd tot energieneutrale woningen. Ook daar kostten de renovaties niet meer dan € 35.000.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Urgenda, Loppersum | Foto: pinboke_planet, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra