Asfalt met eigen anti-vries is duurzamer en goedkoper

asfalteren van wegen

21-05-2015 14:41 | Door: Willemien Groot

De provincie Zuid-Holland gaat een proef houden met asfalt dat niet kan aanvriezen. Het innovatieve wegdek is tot min 5 graden Celsius vrij van vorst.

Het anti-vriesasfalt Melt is ontwikkeld door het Nederlandse aannemersbedrijf Mourik Groot-Ammers. Het wegdek bevat een hoeveelheid zout die vrijkomt als de temperatuur daalt tot onder het vriespunt.

Volgens de provincie Zuid-Holland is het principe veiliger en goedkoper. Het asfalt is minder gevoelig voor vorstschade en er is tot 75 procent minder strooizout nodig om de weg berijdbaar te houden. Over een periode van twintig jaar zijn de onderhoudskosten volgens Mourik Groot-Ammers tot 11 procent lager. Het nieuwe asfalt levert verder een besparing op van 5,7 ton CO2-uitstoot, dat is 18 procent minder dan gewoon asfalt.

De proef begint volgende maand op een fietspad bij Naaldwijk. Het is voor het eerst dat Melt een praktijktest krijgt. Tijdens de proefperiode wordt ook gekeken naar de toepasbaarheid voor autowegen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Maurik Groot-Ammers, Provincie Zuid-Holland | Foto: Alper Çuğun, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra