Nederlands duurzaamste onderwijsgebouw levert energie

Energy Academy

26-05-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

In Groningen is de bouw van het nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe begonnen. Het gebouw levert straks niet alleen energie-experts af, maar netto ook duurzame stroom.

Het nieuwe gebouw op de Groningse Zernike Campus is ontworpen voor een Breeam Outstanding certificaat. Het onderwijsgebouw is CO2-neutraal en zelfs energiepositief. Het energiezuinige gebouw verbruikt minder energie dan het opwekt met zonnepanelen en aardwarmte. Het beheer van het binnenklimaat gebeurt zoveel mogelijk natuurlijk, dankzij ventilatie en koeling via het zonneschoorsteen-effect.

De studenten en onderzoekers van de Energy Academy Europe kunnen in 2016 aan de slag op de nieuwe locatie. Architectenbureau Broekbakema en pvanb-architecten ontwierpen het gebouw. De ingenieursbureaus ABT, DGMR en Wassenaar BV waren betrokken bij het bouw- en installatieadvies. 

Aardbevingbestendig

Groningen heeft te kampen met schade door aardschokken, veroorzaakt door de aardgaswinning. Naast energieneutraal is het gebouw daarom ook ontworpen met aardbevingbestendigheid als eis. Het is het eerste gebouw in Nederland dat wordt opgeleverd volgens de nieuwe NEN-norm voor schokbestendigheid.

Deze norm vereist dat constructieve elementen kunnen meebewegen met trillingen. Wandpanelen en glazen ruiten zijn bovendien opgehangen met bewegingsruimte. Ondanks deze extra eisen is de isolatie van het gebouw erg goed.

Bekijk een filmpje met details over het gebouw:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Broekbakema | Foto: Broekbakema

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra