3 bouwmaterialen van de koude grond

Olifantsgras als bouwmateriaal

27-05-2015 08:00 | Door: Willemien Groot

De zomer nadert en de gewassen staan op het land. In onder meer Overijssel en Flevoland zijn gewassen ingezaaid dit later in de bouw een duurzame toepassing vinden.

1. Hennep uit Almere

Hennep met een laag THC-gehalte leent zich uitstekend als grondstof voor duurzame bouw. Het materiaal is onder meer toepasbaar voor de isolatie van woningen of voor de productie van biobeton. Bij Almere in de Flevopolder is tien hectare bouwgrond ingezaaid met hennep voor lokale huizenbouw. De hennepteelt is een project van ingenieursbureau Aldus bouwinnovatie. Het bureau kreeg van de gemeente de opdracht struikelblokken rond biobased bouwmaterialen te onderzoeken. Almere moet tot tot 2040 vermoedelijk 60.000 woningen bijbouwen om aan de vraag te voldoen. In het project Growing Green Cities is vastgelegd dat dit zo duurzaam mogelijk moet.

Almere heeft niet de primeur van hennep als bouwmateriaal. Twee jaar geleden verrees het eerste huis van hennepbeton in Oude Pekela, een project van hennepverwerker DunAgro. Hennepbeton bestaat niets anders dan hennep, lijm en water. Het materiaal is extreem isolerend. Later deze zomer worden in het Overijsselse Olst, bij Deventer, 23 aardehuizen in gebruik genomen met hennep als isolatiemateriaal.

2. Olifantsgras uit Zwolle

Voor de provincie Overijssel is tien hectare grote veld met olifantsgras een regionale primeur. Omwonenden van Schiphol en het Zuid-Hollandse Lansingerland kennen het gewas al langer. Bij Zwolle is eerder deze maand een groot stuk braakliggend terrein ingezaaid voor olifantsgras, een grondstof voor onder meer biobeton. Het is de vierde locatie van de Nederlandse start-up NNRGY Crops. In Lansingerland verbouwt het gewas voor de lokale productie van papier. De locatie voor HierPapier financierde NNRGY met een geslaagde crowdfundingcampagne.

3. Vlas voor verf uit eigen land

Het Nederlandse bedrijf Ursa Paint importeert geen lijnzaad of lijnolie niet uit Zuid-Amerika, maar teelt zelf het vlas voor de zaden op Nederlandse bodem. Daarmee herstelt Ursa Paint een oude traditie. Tot de prijzen voor lijnzaad daalden en import goedkoper was, haalden de verfbedrijven vlas van eigen grond. 

In onder meer Friesland, de Haarlemmermeer en de Flevopolder laat Ursa Paint sinds 2012 'verf groeien'. Lijnzaad is immers de basis voor de natuurverven van het merk Aquamarijn die het bedrijf op de markt brengt. 

Ursa Paint is bovendien een bedrijf met een lange traditie op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf ontwikkelde onder meer in samenwerking met afvalverwerker Sita de EVA-muurverf. De muurverf Einde Van Afval bestaat voor 97 procent uit hergebruikte verfresten.

Aardehuis Olst

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NNRGY, gemeente Almere, de Architect, RTVOost | Hoofd foto: National Rural Knowledge Exchange, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)Foto inzet: Sander de Kraker, Duurzaambedrijfsleven. 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra