Afsluitdijk als multifunctionele duurzame zeewering

Nieuwe Afsluitdijk

28-05-2015 10:03 | Door: Willemien Groot

Met de werkzaamheden aan de Afsluitdijk verandert de dijk van een massief object in een multifunctionele zeewering.

Het Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk is ontwikkeld door landschapsarchitecten Feddes/Olthof en architectenbureau Paul de Ruiter. De tachtig jaar oude Afsluitdijk krijgt verstevigde sluizen en grotere pompen. Daardoor ontstaat het grootste gemaal van Europa. De bestaande spuisluizen zijn 80 jaar oud. In de plannen biedt de dijk tussen Nood-Holland en Friesland een betere bescherming tegen stormen, zonder in te leveren op de ecologie van de omgeving.

Ter hoogte van Kornwerderzand komt de langverwachte doorgang voor trekvissen. De zes kilometer lange vismigratierivier moet het voor vissen makkelijker maken heen en weer te zwemmen tussen zout en zoet water. Trekvissen gaan nu via de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand naar zout water. Het onderzoekscentrum Imares van de Wageningen Universiteit berekende eerder dat in een goed jaar enkele miljoenen vissen van de rivier gebruik kunnen maken. Het gaat vooral om spiering, paling en zalm.

Aansluitdijk

Voor fietsers wordt de tocht over de Aansluitdijk, zoals de ontwikkelaars die nieuwe dijk noemen, aangenamer. Aan de kant van de Waddenzee komt een nieuw dijkprofiel dat de golven afremt en waardoor ruimte ontstaat voor een nieuw fietspad. Het pad ligt verder van de autoweg en de fietsers krijgen uitzicht over de Waddenzee.

Na voltooiing moet de Afsluitdijk uitgroeien tot een centrum voor ecologie, hernieuwbare energie en recreatie. De oude haven bij Breezanddijk krijgt een nieuwe bestemming als duurzaamheidseiland. Een broedplaats voor innovaties voor hernieuwbare energie, zoals windenergie opwekkende vliegers. Op dit moment testen het Nederlandse bedrijven al met Blue Energy, een technologie die stroom opwekt uit het mengen van zout en zoet water.

De bouwwerkzaamheden beginnen in 2017 en moeten in 2022 zijn afgerond. Voor het project is € 800 mln vrijgemaakt. Het overgrote deel komt voor rekening van het ministerie van Infrastructuur.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Rijkswaterstaat, Feddes/Olthof | Foto: Feddes/Olthof en Paul de Ruiter

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra