Hoofdkantoor Alliander 80 procent energiezuiniger

Alliander Bellevue

28-05-2015 19:29 | Door: Thijs ten Brinck

Het hoofdkantoor van netbeheerder Alliander in Arnhem wordt grondig gerenoveerd. Het gebouw krijgt een groot aantal zonnepanelen, een WKO en is na de vernieuwing beter geschikt voor het nieuwe werken.

Vanaf 2017 verbruikt het kantoor Bellevue van Alliander, direct bij het station in Arnhem, nog slechts een vijfde van de energie die het momenteel gebruikt. Warmte- en koude opslag (WKO) in de bodem en zonnepanelen op het dak voorzien het pand in 80 procent van zijn energiebehoefte.

Eind 2015 start de verbouwing, die het uit 1992 stammende pand geschikt moet maken voor het moderne werken. Het hoofdkantoor biedt nu plaats aan 900 werknemers en kent veel lange gangen met kleine afgesloten kantoren. Na de heroplevering begin 2017 is er opnieuw plaats voor 900 mensen. Die maken dan gebruik van flexibele werkplekken, in open en lichte werkruimtes.

Hergebruik

In de transformatie wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk duurzame materialen. Het restmateriaal dat tijdens de renovatie vrijkomt, krijgt een nieuwe toepassing in het gebouw of wordt afgevoerd voor recycling. Hooguit 5 procent van het bouwafval mag ongesorteerd naar de afvalverwerker.

Tijdens de renovatie, die ruim een jaar zal duren, verhuizen de werknemers naar een ander Allianderkantoor in Arnhem. Bij een nieuwbouw van Alliander in Duiven zijn de ambities op het vlak van energie-efficiëntie en duurzame energie nog groter. Dit pand zal meer hernieuwbare stroom leveren aan het net dan het verbruikt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Alliander | Foto: Alliander

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra