Duurzaam laminaat van lavendel en aardappelschillen

rijstkafjes

29-05-2015 09:02 | Door: Jerom van Gemert

Het Nederlandse bedrijf HuisVeendam maakt biolaminaat. Dat is geschikt als wandplaat of als vloerbedekking. Het is volledig biobased en er zitten geen schadelijke stoffen in.

HuisVeendam maakt biolaminaat van verschillende organische reststromen. Het kan gemaakt worden van grassen, coniferen, aardappelschillen en ander plantenmateriaal. De vezels van de planten zijn verpakt in een lijm van aardappelzetmeel. Daardoor hoeven de planten niet verhakseld te worden, en zijn ze nog te herkennen in het biolaminaat.

Het is mogelijk om eigen gewassen aan te bieden bij HuisVeendam. Erik Slor van HuisVeendam zegt tegen Cobouw: “Staat een toekomstig bouwterrein vol met bijvoorbeeld paardenbloemen, lavendel en gras, dan kan dat terugkomen in het interieur van het nog te bouwen complex.” 

Biologisch afbreekbaar

Het biolaminaat is biologisch afbreekbaar. Verder vindt de productie plaats bij lage temperatuur en is er weinig water voor nodig, volgens HuisVeendam. Het laminaat wordt aangebracht op een drager van populierenhout en heeft geen verdere behandeling nodig. Het materiaal kan ook beschilderd worden. HuisVeendam werkte drie jaar aan de ontwikkeling van het biolaminaat.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Cobouw, HuisVeendam | Foto: coniferconifer via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven).

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra