Gebutste zeecontainers basis voor strak kantoor

Zeecontainer Union Kul

01-06-2015 09:39 | Door: Thijs ten Brinck

Tien grote en vier kleine zeecontainers zijn na meer dan tien jaar op zee opgelapt en gerecycled tot een modern kantoor in Denemarken. Het gebouw is ontworpen om verplaatsbaar te zijn.

Zeecontainer Union Kul

Het Deense architectenbureau Arcgency ontwikkelde een strak kantoorpand voor in de haven van Kopenhagen. Het gebouw is energiezuinig ontworpen, nagenoeg geheel demontabel en opnieuw op een andere locatie op te bouwen.

De architecten zelf gebruiken de bovenste deel van het tijdelijke bedrijfsverzamelpand voor creatieve ondernemers.

"De noordelijke haven van Kopenhagen bestaat nu vooral uit ongebruikte industriële gebouwen en verlaten kades. Veel dure vierkante meters staan leeg in afwachting van de ontwikkeling van nieuwe permanente stedelijke bebouwing", zegt de architect. "Het Unionkul Project sluit goed aan bij de situatie. Opgetrokken uit versleten zeecontainers is het een uniek gebouw dat is gemaakt om te verplaatsen."

Veel daglicht door drielaags glas

Veertien oude zeecontainers vormen de dragende structuur van het kantoor. De gebutste containerwanden zijn voorzien van een nieuwe grijze laklaag maar verder niet gerepareerd. Aan de gehele binnenzijde en een groot deel van de buitenkant zijn de containers een herkenbaar onderdeel van het ontwerp.

De metalen containerwanden zijn geïsoleerd met panelen van 30 cm dik en de ramen zijn voorzien van hoogrendementsglas. Natuurlijke ventilatie is in het Scandinavische klimaat genoeg om het gebouw te koelen. Het jaarlijkse gebouwgebonden energieverbruik is met 41 kilowatt per vierkante meter zeer laag.

Bekijk nog meer foto's van het gebouw op de site van de architect Arcgency uit Kopenhagen.

Zeecontainer Union Kul

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Arcgency | Foto's: COAST_ Rasmus Hjortshøj, via Arcgency (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra