Hoe de Amsterdam Arena wereldsteden slim duurzamer maakt

Arena

02-06-2015 12:20 | Door: Thijs ten Brinck

Verschillende partners, waaronder Arcadis, KPN en Accenture, lanceren het Arena Innovation Center. Het Ajax-stadion en de directe omgeving worden een proeftuin voor smart-city concepten.

De partners in het Amsterdam Arena Innovation Center zien het stadion en zijn directe omgeving als living lab voor stadsinnovaties en voor specifieke vernieuwing voor sport- en evenementenlocaties.

Zo installeert KPN een slim systeem voor in de parkeerplaats, dat bezoekers van het Arenagebied onder andere helpt een parkeerplaats te vinden, en diezelfde parkeerplek na het bezoek ook weer snel terug te vinden. Op het voetbalveld wordt er getest met sensoren die Ajax helpen de grasmat efficiënt in topconditie te houden, zonder verspilling van water en nutriënten.

Kruisbestuiving

In het innovatiecentrum nemen werknemers van de aangesloten bedrijven plaats, en is er ook ruimte voor enkele start-ups. Kruisbestuiving moet de ontwikkeling rond thema’s als internet-of-things, klantbeleving, mobiliteit, stadslandbouw, duurzaamheid en veiligheid versnellen.

Wat werkt in de Arena en het aangrenzende stadsdeel Zuid-Oost, kan uiteindelijk ook in de rest van de metropoolregio Amsterdam een toepassing krijgen. Van daaruit hebben de partners vervolgens toegang tot de wereldmarkt.

Naast Arcadis, KPN en Accenture, participeren onder andere ook Philips, Huawei, de Gemeente Amsterdam en TNO in het Amsterdam Arena Innovation Center. De opening van het innovatiecentrum valt samen met het begin van het Smart City Event, deze week in Amsterdam. 

Bekijk een filmpje over het Amsterdam Arena Innovation Center:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Emerce, Amsterdam Arena | Foto: Ungry Young Man, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra