Energieprestaties nog nauwkeuriger door nieuwe NZEB-tool

Nul-op-de-meter energieneutrale bouw

03-06-2015 14:29 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe tool voor de bouw- en installatiesector kan toekomstige energieprestaties van woningen nauwkeurig voorspellen.

De NZEB-tool voor Nearly Zero Energy Building stelt bouwers en installateurs in staat garanties te geven over het energieverbruik. Woningeigenaren of huurders krijgen daardoor meer inzicht in de besparingen die energiezuinige bouw of een renovatie oplevert.

Energie-efficiënte bouw heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Onder meer door projecten als De Stroomversnelling voor huurwoningen, bestaat grote behoefte aan een onafhankelijke en betrouwbare rekenmethode. Die garanties zijn belangrijk voor de sector zelf, maar ook om bewoners mee te krijgen in een duurzaam renovatie- of nieuwbouwproject.

De tool is een initiatief van Carl-peter Goossen, bestuurslid van de organisatie DNA in de bouw. Volgens Goossen zijn bestaande rekenmethoden door de nieuwe, energieneutrale concepten niet langer toereikend. De basis van de NZEB is een bestaande rekenmethode voor energiezuinig ontwerp die is ontwikkeld door het Duitse Passivhaus Institut. Het handboek is vertaald in het Nederlands en aangepast aan de binnenlandse markt. 

De ontwikkelaars hebben professionals uit de bouw- en installatiesector opgeroepen mee te werken aan de verfijning van de rekentool. Hoe meer toegepaste technologie, materialen en energiesystemen in het handboek staan, hoe preciezer de voorspelling. De toevoeging van Nederlandse concepten als nul-op-de-meter en het smart grid-project van BAM is daarbij essentieel.

De definitieve versie van de Near Zero Energy Building-tool komt in september op de markt.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: nul.nu.nl, Bouwwereld | Foto: Stroomversnelling Koopwoningen

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra