Nederlands bedrijf maakt damwanden van baggerslib

Van baggerslib naar bouwmateriaal

05-06-2015 09:47 | Door: Willemien Groot

Een beschoeiing van baggerslib en ter plekke gemaakt. Ingenieursbureau Netics uit Alblasserdam noemt de techniek zo veelbelovend dat het bedrijf ook snelle productie van damwanden voorziet bij wateroverlast.

Het ingenieursbureau Netics brengt een innovatieve technologie van TNO voor snelle ontwatering van baggerslib naar de markt. Dat schrijft TNO op de eigen website.

De miljoenen tonnen slib die baggerwerkzaamheden ieder jaar vrijkomen, worden nu nog afgevoerd en gestort. Niet-vervuild baggerslib is bijvoorbeeld toepasbaar voor het ophogen van landbouwgrond, rivieroevers en kades. Terwijl hergebruik van het baggerslib ook op andere manieren mogelijk is.

Locale productie

Netics brengt het bouwmateriaal uit baggerslib op de markt onder de naam Geowall. De panelen worden op locatie gemaakt met mobiele apparatuur. Het fabricageproces neemt weinig tijd in beslag en door de locale productie zijn geen transportontheffingen nodig. Volgens het bedrijf is het eindproduct 30 procent goedkoper en gaat tot twee keer langer mee dan gangbare beschoeiingen. 

Het bedrijf had de kennis voor de productie van sterke beschoeiingen uit slib al in huis. De innovatie van TNO om zeoliet te gebruiken voor de ontwatering van slib, was het laatste steuntje in de rug. Het kleimineraal, dat ook in wasmiddelen zit, wordt warm als het in aanraking komt met water. Daardoor verdampt het overtollige vocht uit baggerslib razendsnel. Bovendien bleek zeoliet de bouwelementen uit slib extra sterk te maken.

Testfase

Netics is een van de bedrijven die profiteert van het programma Technologie zoekt Ondernemer, waarin onderzoeksinstituut TNO ondernemers koppelt aan eigen innovaties om die naar de markt te brengen.

Geowall bevindt zich in een laatste testfase en komt binnenkort op de markt. Volgens het ingenieursbureau gaat de productie zo snel, dat de techniek ook in noodsituaties toepasbaar is. De mobiele machines kunnen direct panelen leveren voor een extra damwand als een overstroming dreigt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: TNO | Foto: US Army Corps of Engineering, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra