Parijs in de race voor hoogste houten gebouw

Houtbouw parijs

05-06-2015 12:18 | Door: Thijs ten Brinck

De Canadese architect Micheal Greene is samen met de Franse bedrijven DVVD en REI France van plan om een 35 verdiepingen hoge duurzame wolkenkrabber te bouwen.

De voorgestelde houten toren is volledig CO2-neutraal. De CO2 die het hout tijdens het groeien heeft opgenomen, ligt na realisatie vast in het gebouw. De Franse wolkenkrabber zou volgens architect Micheal Greene bij oplevering de hoogste ter wereld zijn.

houtbouw parijs

Green: “Net zoals Gustave Eiffel anderhalve eeuw geleden verbazing wekte met zijn stalen toren, kan ook dit project een doorbraak betekenen in de acrhictectuur en het materiaalgebruik.”

Het plan voor de bouw van de wolkenkrabber in Parijs is ingezonden voor Réinventer Paris, een competitie voor innovatieve concepten die de stad duurzaam en toekomstbestendig moeten maken. Greene werkt voor de plannen samen met het Franse architectenbureau DVVD en het Franse bouwbedrijf REI.

Het gebouw, met de naam Baobab, legt in het gebruikte hout in totaal 3.700 ton CO2 vast. De jaarlijkse uitstoot van 2.200 auto’s. 

Wood Innovation Design Centre

De architect Micheal Green is een groot voorvechter van het gebruik van CLD, cross laminated timber. Deze samengestelde houten balken kunnen staal en beton in grote bouwprojecten vervangen en leggen CO2 vast in plaats van dat ze bijdragen aan de klimaatverandering.

In thuisland Canada bouwde Greene het Wood Innovation Design Centre om de mogelijkheden van hout als structureel en duurzaam bouwmateriaal te demonstreren.

Bekijk een filmpje over het Wood Innovation Design Centre.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Archdaily, MGA | Foto: MGA

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra