Alternatief voor hardhout wint innovatieprijs

hout

08-06-2015 09:07 | Door: Willemien Groot

Zacht naaldhout met de eigenschappen en uitstraling van tropisch hardhout. Het Nederlandse bedrijf Foreco uit Dalfsen heeft er Cross-over Innovation Challenge 2015 mee gewonnen.

Foreco is de producent van Nobelwood. Snelgroeiend dennenhout krijgt een bad van in water opgeloste polymeren uit suikerrietafval. De polymeren beschermen de celwanden van het hout en geven die de eigenschappen van tropisch hardhout. Bij aflevering heeft het behandelde hout dezelfde kleur als het kostbare teak-hout. De biopolymeren zijn volledig biologisch afbreekbaar. Het naaldhout is afkomstig uit FSC-beheerd bos. 

Volgens Foreco vergrijst het hout als gevolg van de polymeren-behandeling bij toepassingen in de buitenlucht heel gelijkmatig. Anders dan sommige hardhoutsoorten treedt geen schimmelvorming op als gevolg van vocht. Voor architecten en producenten van tuinmeubelen geeft die voorspelbaarheid meer zekerheid bij verschillende toepassingen. Net als teak-hout heeft het behandelde naaldhout een levensduur van ongeveer 50 jaar.

Sectoroverschrijdend

De Cross-over Innovation Challenge is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle, Polymer Science Park en Health Innovation Park. De betrokken partijen willen daarmee de samenwerking voor duurzame oplossingen stimuleren tussen bedrijven uit heel verschillende sectoren. 

Volgens de jury is Foreco een goed voorbeeld van een bedrijf dat buiten de eigen expertise naar oplossingen zoekt. De polymeren voor de coating zijn afkomstig van afval uit suikerriet dat het bedrijf ophaalt bij agro-foodbedrijven. Daarnaast werkte het bedrijf samen met verschillende specialisten uit de houtindustrie om een product te maken dat gewild is bij houtverwerkende bedrijven.

De producten van Foreco lopen zo goed dat het bedrijf wil uitbreiden in Nederland. Er is al extra personeel aangenomen. Het bedrijf uit Dalfsen beschouwt de Innovatie Award als een goede steun in de rug voor die plannen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Nobelwood, RTV Oost, Architectenweb | Foto: Dan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra