RAI Amsterdam geeft duurzaam visitekaartje af

Bloeikas RAI Amsterdam

10-06-2015 07:31 | Door: Willemien Groot

Het congrescentrum Amtrium in de RAI Amsterdam heeft als eerste congresgebouw een Breeam Excellent-certificaat gekregen. Het meest duurzame deel van het complex is de grote verticale kas op het dak.

Het kassencomplex De Bloeikas telt liefst vijf verdiepingen. Uit de kassen komen de groenten, kruiden en eetbare bloemen voor de twee restaurants, waaronder The Roast Room. Dit vleesrestaurant serveert onder meer vlees en wordt uit de eigen slagerij. De water voor de gewassen bestaat geheel uit regenwater en wordt als dat nodig is, aangevuld met leidingwater.

De groene tuin op het dak van het congrescentrum speelt daarnaast een belangrijke rol in de klimaatbeheersing. Een luchtcirculatiesysteem in combinatie met een Warmte-KoudeOpslag-installatie verwarmt en koelt het gebouw. De overtollige warme lucht verlaat het Amtrium via de kassen waardoor aanvullende verwarming nauwelijks nodig is.

Het ontwerp voor de Bloeikas van architectenbureau Nelissen is eerder dit jaar bekroond met De Vernufteling, een prijs voor duurzame vernieuwingen in de stedenbouw. Volgens de jury is het kassencomplex een gedurft project omdat de initiatiefnemers ondanks de harde commerciële belangen de ruimte hebben genomen voor dit experiment. Het congrescentrum is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel Architects.

Het Amtrium is het eerste congrescentrum in Europa met een Breeam Excellent-certificaat.

Bekijk een filmpje over de duurzame kas:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RAI Amsterdam | Foto: RAI Amsterdam

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra