Energetisch renoveren levert € 13 mrd voor schatkist

isolatie

10-06-2015 18:03 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse economie heeft veel baat bij een grootschalig en duurzaam transformeren van bestaande woningen. Ook de overheidsfinanciën gaan er op vooruit.

Dat blijkt uit het rapport “Energetische renovatie van woningen, goed voor Nederland’, opgesteld door adviesbureau Ecofys in opdracht van het Platform voor Transformatie en Renovatie (NRP). Met na-isolatie van woningen, vervangen van oude CV-ketels en andere verduurzamingsmaatregelen, is veel te winnen.

Wanneer Nederland de ambities voor energiezuinige renovaties verhoogt ten opzichte van de afspraken in het Energieakkoord, levert dat tot 2020 25.000 extra banen op. Vooral in de bouw en installatietechniek. De gerenoveerde woningen worden bovendien comfortabeler, waardevoller en de klimaatimpact gaat omlaag.

Win-win-win

Ook voor de overheid loont het door Ecofys en NRP gepresenteerde plan. “De positieve impact voor de overheidsbegroting wordt vooral veroorzaakt door de afname van werkloosheidsuitkeringen en belastinginkomsten op groei van de werkzaamheden”, zegt Frank Bijdendijk, bestuursvoorzitter NRP.

Bijdendijk stuurt verder aan op het transformeren van leegstaand bedrijfsvastgoed, in plaats van het volbouwen van weilanden met nieuwe huizen. “Verbouwing tot woning is het ideale moment om een grote vooruitgang te realiseren.”

Bij uitvoer van de voorstellen komt het positieve saldo voor de overheidsbegroting in 2020 uit op € 13 mrd volgens de berekeningen van Ecofys. Teruglopende inkomsten uit belastingen op energie en aardgasbaten worden ruimschoots gecompenseerd door het aanjagen van de groei.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: NRP | Foto: Brett and Sue Coulstock, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra