Eerste 'pratende' gevelplaten voor Hotel Amstelkwartier

Hotel Amstelkwartier, Amsterdam

10-06-2015 19:29 | Door: Willemien Groot

Bij Hotel Amstelkwartier in Amsterdam zijn de eerste slimme gevelelementen geplaatst. Het hotel moet de eerste LEED Platinum-certificering voor hotels in Europa krijgen.

De gevelelementen leveren in combinatie met het klimaatsysteem een energiebesparing van ten minste 65 procent. De gevel is voorzien van elektrische louvres die zijn aangesloten op het Gebouw Beheer Systeem. De louvres krijgen van dit systeem informatie over de aanwezigheid van gasten. De luiken reageren op het buitenklimaat en kunnen open en dicht als de hotelgast niet op zijn kamer is, of slaapt. Dit voorkomt onnodig warmteverlies of juist te veel warmte in de kamers. Als een gast wel aanwezig is, kan hij de louvres ook zelf bedienen.

De luiken zijn geïsoleerd en rondom voorzien van borstels. Hierdoor ontstaat een geventileerde spouw tussen het luik en het glas. Gesloten luiken verhogen de isolatie aanzienlijk. In geopende toestand wordt de warmte van de zon opgenomen in de hotelkamer. De transparante gevel draagt bij aan een besparing op de warmtevoorziening van 65 procent, tot 90 procent op koeling en 50 procent op ventilatie. 

Sluiting kringlopen

Het duurzame hotel in het Amstelkwartier is een ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter en Mulderblauw Architecten. Het hotel moet het meest duurzame van Europa worden, met een LEED Platinum-certificering. In september dit jaar staat de installatie van de laatste gevel gepland. Het hotel krijgt 300 kamers en ontvangt in de zomer van 2016 de eerste gasten.

Centraal in het ontwerp staat de sluiting van de kringlopen voor energie, water, afval en materiaalgebruik. Dat geldt ook voor de gevelplaten, die afkomstig zijn van het oude Shell-gebouw op de noordoever van het IJ. Utiliteitsbouwer J.P. van Eesteren liet de prefeb betonnen platen vermalen tot grondstof voor de nieuwbouw van het hotel. De bouwers kondigden eerder dit jaar aan dat zelfs de bouwkeet bij het project duurzaam is. 

Het Amstelkwartier in het centrum van de hoofdstad ontwikkelt zich in hoog tempo tot een duurzame wijk. Hier verrijst ook de eerste energieneutrale woontoren van Amsterdam.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Architectenbureau Paul de Ruiter, J.P. van Eesteren | Foto: Architectenbureau Paul de Ruiter

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra