Het eerste asfalt dat voor 99 procent uit afval bestaat

asfalt

10-06-2015 19:15 | Door: Jerom van Gemert

Het Australische bedrijf Downer heeft een type asfalt gepresenteerd dat voor 99 procent uit afval bestaat. Daarmee heeft het bedrijf een primeur. Ook reageert het asfalt beter op zwaar verkeer.

Het duurzame Australische asfalt bestaat uit een mix van diverse soorten afval en teruggewonnen asfalt. Voor 100.000 ton asfalt is nodig: 24,7 kilometer oud asfalt, 7,5 miljoen glazen flessen, 1250 autobanden en 425.000 printer cartridges. Hiervan is alleen de toner bruikbaar.

Het asfalt gaat langer mee en barst minder snel. Ook heeft het materiaal een verbeterde stijfheid, waardoor slechts een dunne laag voldoende is. De recycling van de gebruikte materialen vermindert de CO2-uitstoot bij de productie met 52 procent vergeleken met normaal asfalt.

Downer werkt samen met de Australische stad Boroondara en het Zwitserse bedrijf Ammann. Ammann is gespecialiseerd in de ontwikkeling van voertuigen voor de bouw.

Nederland

In Nederland loopt ook een aantal projecten met duurzaam asfalt. Zo komt er In Friesland een fietspad van asfalt uit hergebruikt toiletpapier. In Zeeland is een praktijkproef begonnen met biobased asfalt. In dit asfalt is bitumen, een aardolieproduct, vervangen door het biobased lignine.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Downer, Construction Industry News | Foto: Robert via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

   

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra