Tapijttegels uit visnetten klaar voor opschaling

visnetten

11-06-2015 09:44 | Door: Thijs ten Brinck

Tapijttegelfabrikant Interface en de Zoological Society of London zetten oude visnetten in als grondstof voor de productie van tapijt. Ruim 66 ton aan oude visnetten is tot nu toe ingezameld.

In de Filipijnen heeft het Net-Works programma op veertien locaties in totaal 66,860 kilo aan plastic ingezameld voor hergebruik. De Zoological Society of London (ZSL) en Interface lanceerden het programma in 2012. Garenfabrikant Aquafil verwerkt de ingezamelde visnetten tot nieuw nylongaren. Dit materiaal komt terug in de duurzame tapijttegels van Interface.

“De Filipijnen zijn een perfecte locatie geweest om het programma te testen”, zegt Nick hill van de ZSL. “Samen met onze partners hebben we een effectief model ontwikkeld dat niet alleen vervuiling van de oceanen voorkomt maar ook sociale en economische voordelen biedt aan de lokale bevolking. Het programma is nu klaar voor de export.”

Interface heeft als doel 100 procent van de grondstoffen voor de tapijttegels te betrekken uit gerecycled materiaal. Deels behaalt het deze doelstelling door het terugnemen van de geleverde tegels en hergebruik van visnetten, maar bijvoorbeeld ook autoruiten komen in aanmerking voor hergebruik in tapijten.

Volgens het UNEP programma van de Verenigde Naties zorgen gedumpte visnetten voor ongeveer 10 procent van al het plasticafval dat rondzweeft in de oceanen.

Bekijk een filmpje over Net Works.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Interface | Foto: Brad Hinton, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra