Kantoor voor duurzame houtbouw is eigen lab

House of Natural Resources facade

11-06-2015 14:29 | Door: Willemien Groot

Op de campus van de Technische Universiteit Zürich staat een nieuw kantoorgebouw dat tegelijkertijd fungeert als praktijklab voor duurzame houtbouw.

Het House of Natural Resources (HoNR) is een van de kantoren van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Onderzoeksgroepen van Zwitserse instituten voor bouwmaterialen, constructie en technologie hebben elk een bijdrage geleverd aan de bouw van het kantoor.

House of Natural Resources houtbouw

Voor het flexibele kantoorpand met verplaatsbare binnen- en buitenmuren is alleen hout gebruikt uit de Zwitserse bossen. In de praktijk moet blijken of oplossingen voor duurzame houtbouw ook op de langere termijn effectief zijn.

Innovaties

In het gebouw is voor het eerst een composiet toegepast van beukenhout en beton. De plaat van zo’n vier centimeter dik heeft dezelfde dragende eigenschappen als gewapend beton. De draagconstructie is vrijwel geheel van hout. De kolommen zijn van essenhout, de draagbalken bestaan uit een combinatie van essen- en sparrenhout.

Bijzonder aan de draagconstructie is dat de balken met elkaar zijn verbonden door een staalkabel en zichzelf op hun plaats houden. Volgens de bouwers is dit ontwerp flexibel en maakt het een gebouw aardbevingsbestendiger.

De buitengevels zijn voorzien van een nieuw type coating die beter bestand zou zijn tegen UV-straling en waterafstotend zijn. In de praktijk moet blijken hoe de coating aan de verwachtingen voldoet.

Het House of Natural Resources in Zürich is voorzien van een netwerk van sensoren. Die registreren onder meer de krimp en uitzetting van het hout onder invloed van warmte en luchtvochtigheid.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ETH Zürich | Foto: ETH Zürich

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra