11-06-2015 14:29 | Door: Willemien Groot

Op de campus van de Technische Universiteit Zürich staat een nieuw kantoorgebouw dat tegelijkertijd fungeert als praktijklab voor duurzame houtbouw.

Het House of Natural Resources (HoNR) is een van de kantoren van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Onderzoeksgroepen van Zwitserse instituten voor bouwmaterialen, constructie en technologie hebben elk een bijdrage geleverd aan de bouw van het kantoor.

House of Natural Resources houtbouw

Voor het flexibele kantoorpand met verplaatsbare binnen- en buitenmuren is alleen hout gebruikt uit de Zwitserse bossen. In de praktijk moet blijken of oplossingen voor duurzame houtbouw ook op de langere termijn effectief zijn.

Innovaties

In het gebouw is voor het eerst een composiet toegepast van beukenhout en beton. De plaat van zo’n vier centimeter dik heeft dezelfde dragende eigenschappen als gewapend beton. De draagconstructie is vrijwel geheel van hout. De kolommen zijn van essenhout, de draagbalken bestaan uit een combinatie van essen- en sparrenhout.

Bijzonder aan de draagconstructie is dat de balken met elkaar zijn verbonden door een staalkabel en zichzelf op hun plaats houden. Volgens de bouwers is dit ontwerp flexibel en maakt het een gebouw aardbevingsbestendiger.

De buitengevels zijn voorzien van een nieuw type coating die beter bestand zou zijn tegen UV-straling en waterafstotend zijn. In de praktijk moet blijken hoe de coating aan de verwachtingen voldoet.

Het House of Natural Resources in Zürich is voorzien van een netwerk van sensoren. Die registreren onder meer de krimp en uitzetting van het hout onder invloed van warmte en luchtvochtigheid.

Bron: ETH Zürich | Foto: ETH Zürich