Innovatieve Xblocs van Bam naar Latijns-Amerika

Puerto Moin Costa Rica, Bam

12-06-2015 07:31 | Door: Willemien Groot

Bam heeft twee licentieovereenkomsten gesloten voor de toepassing van de innovatieve Xblocs, waarvoor minder beton nodig is.

De blokken dienen als afdekking voor golfbrekers in Costa Rica en de Dominicaanse Republiek. Bam Infraconsult heeft de licenties afgesloten onder de handelsnaam Delta Marine Consultants. Het gaat om een golfbreker voor een containerterminal in Costa Rica en twee strekdammen bij een nieuwe energiecentrale in de Dominicaanse Republiek.

Het Xbloc is een betonnen golfbrekerelement, dat door Bam is ontwikkeld en gepatenteerd. Sinds 2004 past het concern het Xbloc wereldwijd toe in kustbeschermingsprojecten. Voor dezelfde effectiviteit is minder beton nodig. De afzonderlijke blokken zijn sneller te plaatsen. Volgens Bam leveren de Xblocs een aanzienlijke kostenbesparing op en zijn efficiënter. De betonblokken daarmee duurzamer dan traditionele golfbrekers.

Terminal en energiecentrale

In Costa Rica bouwt een consortium van Bam International en Van Oord de Puerto Moin Container Terminal voor APM Terminals. De golfbreker voor de terminal is 1,5 kilometer lang. Voor de afdekking van strekdam zijn ongeveer 14.000 Xblocs nodig met een totaal gewicht van tien ton. De productie begint in augustus dit jaar. Van Oord begint in november met de plaatsing van de blokken. Het consortium is ook betrokken bij de bouw van de terminal en de aanleg van de vaarweg. De contractwaarde van dit project is € 340 mln, vrijwel gelijkelijk verdeeld tussen Bam International en Van Oord.

In de Dominicaanse republiek krijgt een nieuwe energiecentrale bescherming van twee golfbrekers met elk 4.000 Xblocs. Het project is in handen van een consortium van Odebrecht, Tecnimont en Ingeniería Estrella. Bij de Punta Catalina steenkoolcentrale beschermen de golfbrekers de koelwaterinlaat. Aan de Aalborg Universiteit in Denemarken lopen proeven met schaalmodellen. Odebrecht begint in augustus met de productie en plaatsing van de blokken. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Bam | Foto: Bam

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra