Wereldprimeur voor Amsterdam met 3D-geprinte brug

MX3D 3D-geprinte brug voor Amsterdam

12-06-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

Amsterdam krijgt de primeur voor een 3D-geprinte brug, de eerste ter wereld. De techniek en het ontwerp is afkomstig van de Nederlandse start-up MX3D.

Het bedrijf werkt voor de bouw van de 3D-geprinte brug met bestaande industriële robots die zijn aangepast om metaal, kunststof en materiaalcombinaties te printen. 

Volgens ontwerper Joris Laarman ligt de toekomst in digitale fabricage en lokale productie. “De brug kan laten zien hoe 3D-printen eindelijk de wereld van grootschalige functionele objecten en duurzame materialen binnentreedt”, zegt hij in een interview met de NOS

Automatisering

Voor de realisatie van de brug werkt MX3D samen met bouwbedrijf Heijmans en softwareontwikkelaar Autodesk. Heijmans levert de technische en bouwkundige kennis voor het ambitieuze project. Het bedrijf wil uit het project leren van de ervaringen met automatisering op bouwplaatsen. Heijmans is ook betrokken bij het 3D-grachtenpand in Amsterdam en de Smart Highway van Daan Roosegaarde. 

De brug wordt gebouwd op de NDSM-werf in Amsterdam, waar belangstellenden het project kunnen volgen. Het printproces moet tegen 2017 zijn afgerond. Een locatie is nog niet bekend.

MX3D is gespecialiseerd in het ontwerp en fabricage van 3D-objecten uit metaal en plastic. De start-up ontwikkelde een eigen robot die in staat is grotere bouwwerken te maken. Laarman kreeg enkele jaren geleden internationale erkenning door ontwerpen voor 3D-geprinte meubels op basis van een algoritme dat de groei van botten en boomtakken nabootst. 

Bekijk een filmpje over MX3D en de 3D-geprinte brug:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NOS, Brabants Dagblad, MX3D, NRC Q | Foto: MX3D/Adriaan de Groot

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra