Energiezuinige wolkenkrabber voor 530 studenten

16-06-2015 07:57 | Door: Thijs ten Brinck

In New York City bouwt de Cornell University ‘s werelds hoogste passivhaus. De toren van ruim 80 meter hoog is 60 tot 70 procent energiezuiniger dan vergelijkbare torens.

Het studentencomplex wordt met een woonoppervlak van meer dan 25.000 vierkante meter niet alleen het hoogste, maar ook het grootste gebouw dat voldoet aan de passivhausstandaard.

“Duurzaamheid is zeer belangrijk in het ontwerp van onze campus”, zegt Jennifer Klein, betrokken bij strategische partnerschappen bij Cornell Tech in de New York Times. “Met deze toren geven we onze missie verder vorm en leggen we de lat hoog voor energie-efficiënte gebouwen in New York.”

Het gebouw is volgens de richtlijnen van de passivhaus standaard luchtdicht ontworpen, als een grote thermosfles. De standaard schrijft voor dat er geen energie gebruikt wordt om ruimtes te verwarmen of te koelen.

Duurzame universiteitscampus

De passivhaus standaard is vanwege het klimaat in New York wel iets soepeler toegepast maar het gebouw zal toch tot 70 procent minder energie verbruiken dan een woontoren van vergelijkbare omvang. De benodigde energie komt vooral van instraling door de zon en warmte die mensen en apparaten en verlichting sowieso afgeven. 

De bouw van de nieuwe toren is begonnen op Roosevelt Island, in de rivier tussen Manhatten en Queens. Het appartementencomplex krijgt 26 verdiepingen. Zes meer dan een gebouw van de Raiffeisen bank in Wenen dat nu nog het grootste en hoogste passivhaus is.

Bekijk een filmpje over de ontwikkelingen van Cornell Tech op Roosevelt Island.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: NY Times, Cornell Tech | Foto: Cornell 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra