Londen zoekt ruimte voor park boven de Theems

Garden Bridge Londen

16-06-2015 13:54 | Door: Willemien Groot

De aanleg van de Garden Bridge over de Theems in Londen is een stapje dichterbij gekomen. Het plan heeft bijna alle vergunningen binnen, maar de financiering is nog niet rond.

De Garden Bridge voor voetgangers, die het noorden en zuiden van de Britse hoofdstad verbindt, is volgens de ontwerpers niet alleen een nieuwe verbinding. De aangelegde tuin van 367 meter over de rivier de Theems fungeert ook als groene long voor de stad. Die moet bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit. De miljoenenstad heeft weinig publieke ruimte voor nieuwe groene zones. Een park over de rivier is dan een slimme oplossing. De brug moet toeristen en stadsbewoners bovendien verleiden tot een wandeling in plaats van een ritje met de bus of auto.

Het zwevende park is een ontwerp van de Londense architect Thomas Heatherwick. Het bureau is onder meer bekend van het ontwerp van de Olympische vlam bij de Spelen van 2012.

Financiering

De Garden Bridge Trust, die de aanleg grotendeels financiert, heeft tot dusver £ 67 mln opgehaald bij donateurs en bedrijven. Onder meer Citigroup en mijnbouwbedrijf Glencore leveren een bijdrage. Burgemeester Boris Johnson van Londen haalde £ 30 mln uit het stadsbudget, bestemd voor transport, en ook de Britse overheid stapt in voor £ 30 mln. Vorige week zegde Johnson bovendien toe dat de stad eventuele tekorten in de exploitatie wil dekken.

De realisatie van de Garden Bridge verloopt niet zonder slag of stoot. Tegenstanders van de Garden Bridge vinden dat de groene oase in de stad niet betaald mag worden met gemeenschapsgeld. Voorstanders zeggen op hun beurt dat Londen er een bijzondere trekpleister voor toeristen bij krijgt.

Dekking

Om de exploitatiekosten te dekken, is tuin over de Theems een aantal keer per jaar afgesloten voor privé-evenementen. Ook is een deel van de tuin in het weekend beschikbaar voor feestjes. De Trust denkt daarmee ruim voldoende geld binnen te halen, waardoor een beroep op de garantie van Johnson niet nodig is.

De Garden Bridge Trust organiseert de komende maanden een aantal fundraisingevenementen om het laatste deel van het £ 175 mln kostende project bij elkaar te krijgen. De organisatie is nog in gesprek met een aantal bedrijven voor een sponsorschap.

Volgens de initiatiefnemers toont de bereidheid van bedrijven en donateurs om mee te betalen aan de Garden Bridge aan dat het project breed wordt ondersteund. De tuinbrug moet in 2018 gereed zijn en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Here Is The City, CQ, The Guardian | Foto: Heatherwick Studio, Arup

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra