Breder onderzoek naar bellenscherm als zoetwaterscheiding

Bellenscherm

17-06-2015 07:19 | Door: Willemien Groot

Rijkswaterstaat, Royal HaskoningDHV en Deltares breiden hun onderzoek naar zoet- en zoutwaterscheiding verder uit. Het innovatieve bellenscherm is breder toepasbaar.

Het besluit volgt op een geslaagde pilot bij de Zeeuwse Krammersluizen bij Bruinisse in de Philipsdam. De dam en sluizen vormen een scheiding tussen het zoete water van het Volkerak-Zoommeer en het zoute water van de Oosterschelde. De Krammersluizen bestaan uit twee grote sluizen voor de beroepsvaart en een kleinere voor zeiljachten. Per jaar gaan de sluizen zo’n 13.000 keer open voor de scheepvaart tussen Zeeland en de grote rivieren.

Vorig jaar heeft Rijkswaterstaat een proef gehouden met een verbeterd bellenscherm in de sluis voor zeiljachten. Het water wordt aan weerszijden van de sluis gescheiden door een gordijn van luchtbellen. Het bestaande bellenscherm is verbeterd door een andere luchtverdeling, kleinere luchtbelletjes en injectie van zoet water. Oudere bellenschermen lekten bij de bodem zout water, omdat de afsluiting niet volledig is.

Uit de pilot bleek dat het innovatieve scherm tijdwinst oplevert. Al moesten de schippers van de plezierjachten wennen aan de kolk die het bellenscherm veroorzaakt. Het systeem is daarnaast energiezuiniger en bespaart op onderhoud.

Zoetwatervoorziening

Het schutten van de Krammersluizen moet zorgvuldig gebeuren. Als het Volkerak-Zoommeer te veel zout water binnenkrijgt, is het water niet geschikt voor land- en tuinbouwbedrijven die van het meer afhankelijk zijn.

De pilot heeft verder uitgewezen dat het systeem op andere sluizen toepasbaar is. Volgens Deltares is het bellenscherm een alternatief voor het groot onderhoud aan de Krammersluizen. Rijkswaterstaat wil nu onderzoeken of het bellenscherm verder kan worden uitgerold. Bijvoorbeeld voor de nieuwe sluizen bij Terneuzen en IJmuiden. Dat besluit zou in 2016 moeten vallen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rijkswaterstaat, Royal HaskoningDHV, Deltares | Foto: Deltares

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra